Elektronik altyapının oluşturulmasıyla taşınmaz satış işlemlerinin noterlerde gerçekleştirilmesi mümkün olacak. Uygulamada sıklıkla noterlerde yapılan “Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmeleri”ne “noter satışı” denildiği görülmektedir. Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesinin yapılması mülkiyetin devrinin vaadine yönelik olup taşınmazın mülkiyetinin devri sadece bu sözleşmenin akdedilmesiyle gerçekleşmez. Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmaz Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile noterlerde yapılacak taşınmaz satışı işlemlerinin usul ve esasları düzenlenmiştir. Taşınmaz satışı yapılırken Türkiye Noterler Birliği’nin e-randevu / e-başvuru sisteminden başvuru yapılarak:
-
Tarafların ve varsa kanuni veya akdi temsilcilerinin kimlik, tebligata esas adres ve iletişim bilgileri,
-
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
-
Mavi kart sahiplerinin mavi kart kimlik numarası,
-
Yabancı ülke vatandaşının, vatandaşı olduğu ülkeye ait pasaport veya yabancı ülke kimlik bilgisi, yabancı kimlik numarası veya potansiyel vergi kimlik numarası,
-
Vatansız kişilerin vatansız kişi kimlik bilgileri ve potansiyel vergi kimlik numarası,
-
Tüzel kişiyi tanımlayıcı bilgiler,
-
Kanuni veya akdi temsile ilişkin bilgiler,
-
Taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli, yabancı gerçek kişilerin alıcı taraf olduğu işlemlerde ise döviz alım belgesinde kayıtlı Türk lirası tutar bilgileri sisteme işlenir, belgelerin örnekleri sisteme yüklenir.
Randevu tarih ve saatine belgelerin asıllarıyla randevu alınan notere gidilecektir.
ÜCRET VE GİDERLER
Noterlerde yapılacak taşınmaz satışı işlemleri için tapuda yapılan satışlarla aynı olan tapu harcı ve döner sermaye giderinin yanı sıra taşınmazın değerine göre noterlere ödenecek ücret 500,00 TL ilâ 4.000,00 TL arasında değişecektir.
Orhan Egemen Horasan
Avukat